معده
معده یا شکم، عضو توخالی، عضلانی و حجیمی از لوله گوارش است که به شکل لوبیا میباشد که در مرحله دوم گوارش عمل میکند و نقش گوارش شیمیایی را بر عهده دارد. محفظه معده از بالا به مری و از پایین به دوازدهه مربوط میشود.
این عضو در ناحیهٔ هایپوکندریاک چپ و اپی گاستریک قرار دارد و در قسمت قدام به وسیله مهرههای ششم تا نهم سینهای حمایت میشود. معده به دلیل ترشح اسید هیدروکلریدریک و فاکتور ضد کم خونی جزء غدد برون ریز ثانویه محسوب میشود. همچنین به دلیل ترشح گاسترین، گرلین،نوروپپتیدY، سوماتوستاتین، هیستامین و اندوتلین نیز جزء سلول درونریز محسوب میشود.
عملکرد
غذا پس از عبور از مری وارد معده میشود. معده عضوی است عضلانی. به خاطر تولید اسید هیدروکلریک در معده محدوده PH آن بین ۱ تا ۴ است که بستگی به نوع جاندار، غذای درون معده، زمان آن در طول روز و مصرف دارو دارد. اسید معده توسط سلولهای جداری ترشح میشود. هورمون گاسترین، تحریک عصب پاراسمپاتیک (استیل کولین) و هیستامین بر میزان ترشح اسید مؤثر هستند. برخی از سلولهای معده همچنین برای حفاظت از مخاط آن اسید را معکوس ترشح میکنند. فاکتور داخلی نیز در معده ترشح میشود و با اتصال به و ویتامین ب۱۲ نقش مهمی در جذب این ویتامین دارد.
غذا در معده به ذرات کوچکی خرد میشود تا غذا بتواند در روده باریک جذب شود. در طول روز حدود ۲ تا ۳ لیتر اسید در معده ترشح میشود که بیشترین مقدار ترشح در غروب است.
معده اولین مکان ذخیره موقت غذاست که قابلیت منبسط شدن دارد به طوری که میتواند حدود ۲ تا ۴ لیتر غذا را در خود نگه دارد.
با وجودی که امکان پاره شدن معده بر اثر پرخوری وجود دارد، اما رفلاکس تهوع کمک میکند که معده به این مرحله نرسد. معده انسانها به طور متوسط میتواند حدود یک تا یک و نیم لیتر غذا را تحمل کند اما تا قبل از پاره شدن میتواند برای جا دادن چهار برابر این مقدار غذا، به اصطلاح کش آید.
بافتشناسی
معده مجموعاً چهار لایه اصلی دارد:
۱. مخاط(mucosa) شامل سه بخش اپیتلیوم، لامیناپروپریا و موسکولاریس موکوزا میباشد. سلولهای اصلی (ترشح کننده پپسینوژن)، سلولهای کناری (ترشح کننده اسید معده و فاکتور داخلی)، سلولهای واقع در گردن غدد (ترشحکننده موکوز) و سلولهای انترواندوکراین (APUD) ترشح کننده هورمونهایی مانند گاسترین، هیستامین، سروتونین و کوله سیستوکینین
۲. زیر مخاط(submucosa) شامل بافت همبند فیبروزی و شبکه عصبی مایسنر
۳. لایه عضلانی (muscularis externa) شامل عضلات مایل داخلی، عضلات حلقوی میانی، شبکه عصبی اوئرباخ و لایه عضلات طولی خارجی
۴. لایه سروزا (serosa) بافت همبندی که به نوعی ادامه صفاق است.
بیماریهای معده
معده ممکن است منشاء مشکلات مختلفی باشد که شایعترین آنها عبارتند از سوء هاضمه، اولسر پپتیک، ریفلاکس، سرطان معده، خونریزی معدهآلودگی به هلیکوباکتر پیلوری ، مصرف دارو های ضد التهاب غیر استروییدی (NSAIDss) و...
ریفلاکس معده: بازگشت غذای خورده شده به همراه اسید معده از کاردیا(ابتدای معده) یا خود معده یا دوازدهه(انتهای معده)به ابتدای مری و گهگاهی به دهان که حال ناخوشایندی به فرد می دهد و ترش مزه است را ریفلاکس معده می گویند.
چرا ریفلاکس رخ می دهد؟ ریفلاکس معده وقتی رخ می دهد که دریچه ابتدایی معده(کاردیا) شل شده باشد.
دریچه کاردیا چگونه شل می شود و راه درمان آن چیست؟ علل های مختلفی برای شل شدن دریچه کاردیا وجود دارد و یکی از مهمترین این عوامل نوشیدن هر نوشیدنی هنگام صرف غذاست و راه درمان آن هم در اکثر افراد رعایت چند نکته است:
- 1 ساعت قبل و بعد از صرف غذا هیچ نوشیدنی صرف نشود مگر با تجویز پزشک (اعم از خوردن دارو و ....)
- تا یک ساعت بعد از غذا به هیچ وجه نباید دراز کشید. (در اینصورت غذا راه مری تا معده را به راحتی طی نمی کند.
- وعده های غذاییتان را تنظیم کنید و سر وقت آن را صرف کنید،(در صورت امکان با مشورت پزشک.)
- پرخوری نکنید،(سعی کنید قبل از سیر شدن از غذا خوردن دست بکشید،مگر با تجویز پزشک.)
- بلافاصله بعد از صرف شام به رختخواب نروید،(چراکه وقتی شما خواب هستید اعضای داخلی بدن بعد از 2 ساعت شروع به استراحت می کنند و اگر شما بلافاصله بعد از صرف شام خواب رفتید معده شما زمانی برای استراحت ندارد چراکه در حال هضم شام شماست و به همین دلیل به معده فشار آمده و به مرور زمان بافت معده تخریب می شود.
نکاتی مهم از پیشگیری تا درمان سرطان معده
سرطان معده یکی از شایع ترین سرطان ها در میان مردان و زنان است که تا کنون علت مشخصی برای آن عنوان نشده است.سرطان معده ناشی از رشد خارج از کنترل سلول های بدخیم در معده است که طی سالیان و به آرامی رشد می کند، ولی متاسفانه در مراحل ابتدایی علائم چندانی ندارد و شاید به همین دلیل بسختی تشخیص داده می شود. بد نیست بدانید علل حتمی و واقعی این سرطان بدرستی کشف نشده است.
دکتر سیدمحمود اسحاق حسینی، فوق تخصص گوارش و آندوسکوپی و عضو هیات علمی دانشگاه تهران در گفت وگو با جام جم می گوید:در بروز سرطان معده چند عامل نقش مهم دارد و عامل اول، تغذیه است. افرادی که سوءتغذیه دارند و بدنشان با کمبود کالری مواجه است بیشتر از دیگران در معرض ابتلا به این سرطان قرار دارند. کمبود پروتئین ها و ویتامین ها بویژه ویتامین های A و CC، مصرف مداوم مواد غذایی چرب و شور و غذاهای آماده و فست فودها نیز از عوامل زمینه ساز سرطان معده محسوب می شود. همچنین بیماری های معده می توانند زمینه ابتلای افراد به سرطان معده را فراهم کنند.